Samoun Irakiskt bröd
Samoun liknar pitabröd som du fyller med tex falafel och grönsaker eller som till frukostbröd. Det är gott till soppa eller att bara doppa i olika röror.
Ingredienser: ca 16-18 stycken
3 msk torrjäst
1 msk socker
7 dl ljummet vatten
1/2 dl rapsolja
2 tsk salt
ca 12-15 dl vetemjöl
Ägg till pensling
Gör så här:
Blanda ut torrjästen och sockret med ca 1 dl av vattnet i en assistent. Låt stå några minuter.
Häll i resten av vattnet och oljan.
Tillsätt salt och arbeta in mjölet tills du får en smidig deg. Minst 5 minuter bör du arbeta degen i maskinen.
Låt jäsa i en oljad bunke ca 1 timme eller i kylen över natten.
Häll ut degen på mjölat bord, dela i bitar och forma dina bröd till ovala former och gör spetsiga kanter längst ut på brödet.
Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila i 30 min under bakduk. Pensla sedan bröden med ägg.
Värm ugnen till 225°. Grädda bröden mitt i ugnen i ca 10-15 min. Låt svalna under bakduk.